preloader-logo
  • Українська
  • Русский

Як купити квартиру без посередників в Україні в 2021 році


Купівля квартири — серйозний крок, який потребує відповідального підходу. Часто з метою уникнення ризиків покупці звертаються за послугами до рієлторів, які виступають посередниками під час укладання угоди, перевіряють документи та складають необхідні договори. Безперечно, це полегшує процес купівлі нерухомості, проте вартість таких послуг коштує чимало. Зазвичай агентська комісія складає в середньому 5% від ціни квартири, тож покупці шукають альтернативні варіанти, які дозволять оптимізувати витрати.

У чому полягає робота рієлтора

Поширеною є думка, що агентства нерухомості мають власну базу об’єктів, які відсутні у загальному доступі, проте це не завжди так. Зазвичай частка ексклюзивних пропозицій є несуттєвою, натомість основна частина об’єктів — доступні на сайтах оголошення від безпосередніх власників. Агенти нерухомості оперативно відстежують нові пропозиції й після згоди власника розміщують численні оголошення про продаж на інших популярних майданчиках.
Загалом алгоритм роботи рієлторів такий:

  1. Перехоплення оголошення власника та його подальша публікація від власного імені на альтернативних сайтах продажу нерухомості.
  2. Планування та здійснення показів об’єкта потенційним покупцям.
  3. Проведення переговорів між покупцем та продавцем або його довіреним представником.
  4. Укладання угоди завдатку між продавцем та покупцем і підписання договору про надання послуг агентства.
  5. Вирішення дрібних нюансів, пов’язаних з переоформленням нерухомості (оплата комунальних послуг, контроль зняття з реєстрації усіх попередніх мешканців тощо).
  6. Укладання та підписання договору купівлі-продажу у нотаріуса, розрахунок покупця та продавця та подальша оплата послуг агентства нерухомості.

Якщо з пошуком квартири все зрозуміло, то етап перевірки документів часто викликає чимало запитань. Які документи потрібні та на що звернути особливу увагу, аби уникнути неприємних сюрпризів? За відповіді саме на ці питання покупці готові платити декілька сотень, а іноді й тисяч доларів.

Чи можна обійтися без допомоги посередника

У переважній більшості випадків обійтися без рієлтора можливо. Відмовитись від послуг посередника не вдасться лише тоді, коли власник уклав ексклюзивну угоду на продаж своєї квартири. Якщо ж вам вдалося знайти контакти безпосереднього власника об’єкта, то для перевірки документів можна звернутися до юриста або адвоката з нерухомості. Послуги такого спеціаліста коштуватимуть в декілька разів дешевше, тож вам вдасться заощадити значну частину свого бюджету.

Як купити квартиру без рієлтора

Якщо ви плануєте купити квартиру в Києві без посередника, важливо врахувати ряд особливостей та характерних нюансів. Так, під час купівлі квартири на вторинному ринку потрібно:

  • визначити бюджет та тип об’єкту нерухомості;
  • здійснити підбір та перегляд варіантів, які відповідають вашому запиту;
  • здійснити юридичний аналіз вибраного об’єкту;
  • оформити та підписати договору купівлі-продажу та здійснити подальшу державну реєстрацію об’єкту нерухомості.

Серед найпоширеніших ризиків при купівлі нерухомості на вторинному ринку є можливість придбати об’єкт за фіктивним дорученням або ж квартиру, де прописані діти (виписувати їх доведеться в судовому порядку), житло з наявністю заборгованості за комунальні послуги тощо. Також, якщо квартиру буде продано одним із власників без згоди інших сторін, є висока ймовірність оскарження договору в судовому порядку. Таким чином, недостатнє вивчення документації може призвести не лише до численних проблем, але й до втрати часу та коштів.
Якщо ви плануєте купити квартиру в новобудові, то слід детально проаналізувати ринок та врахувати такі нюанси:

  • надійність забудовника та кількість зданих в експлуатацію об’єктів;
  • наявність дозвільної документації, необхідної для введення будинку в експлуатацію;
  • прозорість пропонованого договору;
  • реальні відгуки покупців про якість виконаних робіт у зданих раніше об’єктах.

Якщо ви плануєте купити квартиру в Києві або інших містах України, переконайтеся в прозорості умов, зазначених у договорі. Це вбереже вас від небажаних сюрпризів та допоможе уникнути поширених раніше ситуацій, коли одну квартиру продавали одразу кільком покупцям.

На столичному ринку нерухомості щодня з’являється безліч нових пропозицій, серед яких, звісно ж, є й оголошення аферистів. Щоб вберегти себе від недобросовісних продавців, слід зважити всі переваги та недоліки кожного об’єкта та, звісно ж, ретельно перевірити усі документи. Вибираючи квартиру в Києві в новобудові, зверніть увагу, перш за все, на надійність забудовника. Окрім того, вибирайте об’єкти не лише з привабливим рендером, але й з повним пакетом дозвільних документів.